Grenswaarden - basisinformatie

Wilt u de grenswaarden voor de werkplek eenvoudig overzichtelijk maken?

Arbeidshygiënisten kennen grenswaarden voor de werkplek als geen ander, wettelijk gezien moet dit immers voor iedere gebruikte stof in kaart gebracht zijn. Maar eerst, wat zijn deze waarden precies? De grenswaarde is de maximaal toegestane concentratie van een (gevaarlijke) stof in de individuele ademhalingszone van een werkende. De stof kan voorkomen als gas, damp, deeltje, aerosol of vezel”. Lees hier meer over de soorten grenswaarden.

Zolang de blootstelling aan een stof onder de grenswaarde blijft, resulteert dit niet in nadelige effecten op iemands gezondheid. Grenswaarden zijn voor werknemers én werkgevers dus noodzakelijke informatie om veilig met stoffen te kunnen werken. Kortom: ze scheppen duidelijkheid voor werknemers en werkgevers. Daarnaast zijn grenswaarden de basis voor de handhaving door de Arbeidsinspectie.

Het inzichtelijk maken van de grenswaarden kan veel tijd en moeite kosten. Bruikbare en correcte informatie over grenswaarden en meetmethoden van chemische stoffen is verspreid op vele plaatsen zoals documenten, software en websites. Het zoeken naar de juiste bronnen kan meerdere uren van uw tijd in beslag nemen, terwijl de informatie uiteindelijk niet volledig kan zijn. Het goede nieuws is: dit is niet persé nodig. Met DOHSBase heeft u snel de juiste informatie gevonden.

Wilt u eenvoudig inzicht krijgen om veiligheid op de werkplek te garanderen?

DOHSBase is een uitgebreide database met meer dan 245.000 chemische stoffen, meer dan 6.000 grenswaarden, ruim 9.000 kick-off waarden en meer dan 3.000 internationaal geaccepteerde meetmethoden. De database werkt snel en efficiënt: stoffen kunnen gevonden worden op naam, synoniem en, in het geval van chemische stoffen, op internationale identificatienummers (CAS-, EG-nummer). De gegevens worden getoond op basis van een hiërarchie. Meer informatie over de hiërarchie van grenswaarden vindt u hier. Lees hier meer over DOHSBase Online, de eenvoudige online database voor chemische stoffen.

 

Maar wat als er geen grenswaarden beschikbaar zijn? Het antwoord daarop is: Kick-off waarden! Kick-off waarden zijn speciaal door ons ontwikkeld voor gassen, damp en stof zonder formele arbeidshygiënische grenswaarde, maar gezondheidskundige classificaties.

 

Bent u nog niet bekend met DOHSBase Online maar wél benieuwd?
Klik op de button en test gratis 10 stoffen wanneer het u uitkomt!