Update 2023-01

Eind december 2022 is de nieuwste lijst met wettelijke grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan gevaarlijke stoffen in Nederland gepubliceerd (Staatscourant, nr 32933, dd. 12 december 2022).  In deze lijst zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

1. Stoffen waaraan men kan worden blootgesteld als gas of damp hebben nu ook een grenswaarde in ppm.
2. Arseen en verbindingen zijn kankerverwekkende stoffen. De grenswaarde voor Arseen en verbindingen is met een factor 100 verlaagd naar het streefrisiconiveau van 0,28 ug/m3.
3. Aan meelstof wordt sojameel toegevoegd. De volledige benaming word daardoor: Meelstof (tarwe, rogge-, have-, soja- en gerstmeel).
4. De wettelijke grenswaarde voor Meelstof wordt verhoogd van 1,2 naar 4 mg/m3. De reden hiervoor is dat voor bedrijven die sojabonen in bulk vervoeren de reeds geldende wettelijke grenswaarde van 1,2 mg/m3 niet haalbaar is (een waarde van 4 mg/m3 wel). Andere secotren zijn overigens wel in staat om te voldoen aan de grenswaarde van 1,2 mg/m3.

Bovenstaande aanvullingen en wijzigingen zijn doorgevoerd in DOHSBase Online.
DOHSBase Online is een software applicatie die o.a. grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling ontsluit. Naast Nederlandse bronnen worden ook vele buitenlandse bronnen gebruikt: Met DOHSBase Online heeft u altijd de beschikking over de meest actuele grenswaarden!

 

Bent u nog niet bekend met DOHSBase Online maar wél benieuwd?
Klik op de button en test gratis 10 stoffen wanneer het u uitkomt!