Vraag & Antwoord

Op deze pagina willen we de meest gestelde vragen over het gebruik van het programma DOHSBase Compare beantwoorden. Als je vragen hebt: stel ze dan via de mail aan de Help Desk: helpdesk@dohsbase.nl. Deze pagina is nog in ontwikkeling, dus check regelmatig of er nieuwe vragen en antwoorden zijn.

 1. Installatieproblemen met DOHSBase Compare
 2. Hoe kan ik DOHSBase Compare installeren?
 3. Hoe kan ik de breedte van de kolommen aanpassen?
 4. Hoe kan ik de instellingen van het programma herstellen?
 5. Wat zijn de systeemvereisten voor DOHSBase Compare?
 6.  Werkt DOHSBase Compare ook op een Apple/Mac-computer?

 
Q: Hoe kan ik DOHSBase Compare installeren?

A: DOHSBase Compare wordt geinstalleerd door het bestand DOHSBase_[versie}_setup.exe te openen. Het installatiemenu leidt u door de installatie. De DOHSBase Compare Quick Installation Guide helpt u door de stappen heen.

Er is ook een video waarin de installatie wordt voorgedaan. De installatie duurt niet langer dan 3 minuten!

naar boven

 
Q: Hoe kan ik de breedte van de kolommen aanpassen?

A: Als je met de muiscursor aan de rechterzijde van de kolomnaam gaat staan, verandert de muiscursor in een verkleincursor van de kolom.  Door met de muis te slepen verander je de breedte van de kolom. DOHSBase Compare onthoudt de nieuwe instellingen, dus je hoeft dit niet opnieuw te doen, als je het programma opnieuw start.

naar boven

 
Q: Kan ik de instellingen van het programma herstellen?

A: Dat kan op 2 manieren: je kan elke instelling die je wenst (schermtaal, breedt van de kolommen bijv.) zodanig instellen als je wilt. DOHSBase Compare onthoudt de nieuwe instellingen, dus je hoeft dit niet opnieuw te doen, als je het programma opnieuw start.

Als je een helemaal terug wil naar de standaardinstellingen, kan dat door het bestand ‘dohsbase.dgs’ in de installatiemap verwijderen, nadat je het programma hebt afgesloten. Als je daarna het programma opnieuw opstart, wordt een nieuw bestand ‘dohsbase.dgs’ aangemaakt door het programma met de standaardinstellingen.

naar boven

 
Q: Wat zijn de systeemvereisten voor DOHSBase Compare?

A: DOHSBase Compare heeft de volgende systeemvereisten om goed te kunnen werken:

  • Besturingssysteem: Windows 7, 8.1 en 10
  • Intern geheugen: minimaal 256 MB
  • Schijfruimte: minimaal 1 GB
 • Schermresolutie: mimimaal 1024 * 780 pixels

Het uitvoerbestand van DOHSBase Compare (dohsbasecompare.exe):

 • gebruikt geen .DLL bestanden in Windows 7, 8 en 10
 • wijzigt het Windows Register niet
 • gebruikt DAO of de Microsoft Jet database-engine (standaard in Windows 7 en hoger)

naar boven

 
Q: Werkt DOHSBase Compare ook op een Apple/Mac-computer?

A: Hoewel DOHSBase Compare ontwikkeld is voor Windows computers werkt het programma ook op Apple-computers (Mac’s). Wel dient het besturingssysteem minimaal OS X v.10.4.6 of hoger te zijn. Verder dient er een Windows omgeving gecreëerd te worden. Dat kan met software als “Boot Camp” of met virtualisatie-software zoals Parallels (Nova) of Fusion (VMWare). Ga voor meer informatie over deze mogelijkheden naar uw Apple-dealer.

naar boven

 
Q: Installatieproblemen met DOHSBase Compare

A: In principe zijn er geen problemen met installatie onder windows. Echter, de nieuwere versies van Windows hebben een sterkere beveiliging ingebouwd, waardoor er in sommige gevallen een blokkade voor installatie wordt opgeworpen. Deze zijn eenvoudig te omzeilen. Hier volgen de belangrijkste:

FoutmeldingDe installatie wordt niet uitgevoerd na een dubbleklik op het installatieprogramma.

De oorzaak hiervan ligt aan de beveiligingsinstellingen van Windows Defender. U hoeft deze echter niet aan te passen. U kunt als volgt handelen:

Uw PC komt met het volgende scherm:

installatieproblemen

Door op “Meer informatie” te klikken opent zich het volgende scherm:

installatieproblemen2

Klik op “Toch uitvoeren” en de installatie wordt gestart.

Foutmelding bij eerste installatie onder Windows10

Installatieproblemen3

Onder Windows 10 kan het gebeuren dat u de foutmelding krijgt dat de installatie afgebroken wordt met een cryptische fout code “OleException, er zijn te weinig parameters, etc.” De oorzaak hiervan is dat een eerdere installatie van DOHSBase Compare de nieuwe in de weg zit. Op oplossing is het eerst de-installeren van de oude DOHSBase versie. Dit kan op diverse manieren, o.a. door gebruik van het uninstall programma dat u kunt vinden in de DOHSBase map.

naar boven